paddling toppaddling top
paddling top

Paddling i Bruksvallarna


Glid fram över sjöar, åar och bäckar i kanot eller kajak. Med liten kraftansträngning kan du ta med dig ordentligt med packning, barn eller varför inte riktigt god mat under en veckotur i Rogen?

Paddling i orörd vildmark

Paddla kanot i lågfjällsterräng. Naturreservatet Rogen blir med största sannolikhet en upplevelse för livet. Väl i Rogen, med sin säregna natur, sitt oändliga sjösystem, sitt geografiska läge och sin karga miljö, står du inför en äkta vildmarksupplevelse. I de gamla skogarna ligger gamla träd fallna som plockepinn, man kan inte räkna med att det finns stigar vid alla passager. Du kan mycket väl vara den förste personen på platsen! Har man tur kan man få se något av områdets unika djurliv som till exempel björn, lo, järv, älg, örn, ren eller myskoxe. Det finns möjlighet att göra hårda flerveckorsturer eller enkla dagsturer i kanot eller havskajak. Man bör vara erfaren, ha god kondition och ha väl anpassad utrustning för att göra någon av de längre turerna som till exempel kan avslutas i Norge. Framförallt – skall man veta att Rogen är vildmark, med andra ord; inga vägar, kiosker, inga läkare. Topsport ordnar turer till Rogen och har väldigt bra beskrivningar om turerna på sin hemsida. Där kan du också få tips om vilken karta, vilket fiskepass och var du börjar/slutar turen.

Hyr kanot och guide

I Funäsfjällen kan du hyra både kanoter och kajaker. Paddla själv eller med guide. Ljusnan är lämpligt dagsturer och i Rogen kan du paddla dagsturer och längre turer. Uthyrarna hjälper dig gärna med transport av din hyrkanot.

Forspaddling

I Funäsfjällen finns mycket fin forspaddling, speciellt när vattnet är högt under regn eller vårflod. Karaktären är ofta brant och smalt, så det är framför allt paddling för den mer erfarne forspaddlaren. Men här finns också en del bra ställen för nybörjare och de som gått en fortsättningskurs eller två. I en fors ska man veta vad man gör och inte testa själv om man saknar kunskap. Strapatser ordnar prova-på och kurser i forspaddling.
paddling grapaddling gronpaddling1paddlingrod